طراحی دکوراسیون داخلی، بسیار پیچیده تر از آن است که تصورش را می کنید؛ اما به این معنی نیست که شما نمی توانید دکوراسیون باب سلیقۀ خودتان را طراحی کنید. جهت داشتن دکوراسیون منزل زیبا باید قبل از همه چیز به اصول مهم در طراحی دکوراسیون واقف بود. رعایت برخی اصول ساده و کاربردی در نحوه چیدمان میتواند تأثیر شگرفی در طراحی دکوراسیون داخلی داشته باشد.
یکی از مزیتهای ویژه طراحی دکوراسیون داخلی ایجاد تنوع و حس تازگی در افراد است. خانه جایی است که افراد اوقات زیادی را در آن میگذرانند، از اینرو داشتن فضایی دلنشین و جذاب موجب ایجاد روحیه شاداب و باطراوت میشود.
برای یادگیری طراحی دکوراسیون، در مرحله اول، باید المان های اصلی طراحی دکوراسیون داخلی را بشناسید. این هفت المان عبارت اند از:
فضا، نور، خط ، فُرم ، الگوها ، تکسچر (بافت)، رنگ.
در این مقاله، هفت المان اصلی هر پروژۀ طراحی دکوراسیون را برایتان خواهیم گفت.
فضا در دکوراسیون داخلی
فضا، یکی از المان های کلیدی در طراحی دکوراسیون به شمار می رود؛ در واقع، همان طور که انتظار می رود، فضا به خودِ اتاق یا خانه مربوط می شود: شکل، سایز، دیوارها و پنجره ها، فضا را تشکیل می دهند. در مرحله اول، باید محدودیت های فضا را به خوبی بشناسید تا تصمیم گیری در مورد دکوراسیون برایتان راحت تر شود.
در واقع، باید بدانید که هر فضا، دقیقاً چه کاربردی دارد، اندازۀ فضا چگونه است و همچنین، فضا چه محدودیت هایی در طراحی شما ایجاد خواهد کرد. در خانه باید فضای دو بُعدی، فضای سه بُعدی، شکل و منحنی (ابعاد) وجود داشته باشد.
تقسیم بندی فضا، اهمیتِ ویژه ای برای یک طراحی موفق دارد
به قسمت هایی از خانه که پر از دکور، مانند کاناپه اتاق نشیمن، میز غذاخوری و جزیره آشپزخانه، اثاثیه دارند «فضای مثبت» و به قسمت های خالی از اثاثیه که به اتاق احساس “بلند” و “باز” می دهد «فضای منفی» می گویند.
باید بین فضای مثبت و منفی، تعادل برقرار کنید، اگر از مبلمان و وسایل زیاد استفاده نکنید، فضای منزلتان به مراتب بزرگ تر به نظر می رسد؛ اما ممکن است احساس کنید خانه تان خالی است و حس خوشایندی به شما دست ندهد. از سوی دیگر، فضای کوچک با لوازم و اساس اندک باعث می شود که خانه، دنج تر و گرم تر به نظر برسد. همواره، فضاهای باز و بزرگ، محبوب تر می شوند.
نور و روشنایی در دکوراسیون داخلی
نور، یکی دیگر از عناصر مهم در طراحی دکوراسیون داخلی محسوب می شود و بر نمودِ خطوط رنگ و تکسچر تاثیر می گذارد. داشتن نور کافی و نورپردازی از اصول مهم دکوراسیون بوده که جلوه و نمای خاصی به اشیا میدهد.
نور مورد نیاز هم برای دکوراسیون داخلی می تواند از منابع طبیعی، از جمله پنجره و پنجره سقفی، تامین شود و هم منابع مصنوعی، مانند لامپ، مهتابی و لامپ سقفی. نورپردازی حال و هوای خانه را تعیین میکند، از این رو، نقش بسیار مهمی در طراحی دارد. در مورد انتخابِ نوع نور مصنوعی نیز بسیار باید دقت کرد.
خط در دکوراسیون داخلی
عنصر دیگری که طراحان دکوراسیون داخلی از آن برای تاثیرگذاری بر مغز ما استفاده میکنند، خطوط است. در طراحی داخلی سه نوع خط اصلی وجود دارد: افقی، عمودی و داینامیک(پویا).
خطوط افقی باعث ایجاد ثبات و احساس امنیت در فضا می شوند (میز و صندلی را به خاطر بیاورید)؛ اما خطوط عمودی، فضا را فراخ و گشاده می سازند و حس آزادی را ایجاد می کنند (در و پنجره را به یاد بیاورید) و خطوط پویا، به فضا انرژی می بخشند. خطوط مواج و زاویه دار، حس پویایی و تحرک را ایجاد می کنند. چگونگی وصل شدنِ خطوط به یکدیگر باعث ایجاد هارمونی یا تضاد می شود.
خطوط افقی
برای ایجاد احساس آرامش بیشتر در اتاق، از خطوط افقی استفاده کنید. این خطوط باعث می شوند فضا بزرگتر و گسترده تر به نظر آید. با این حال، استفاده زیاد از این خطوط میتواند، فضا را غیر جذاب و کسلکننده کند.
خطوط عمودی
بر خلاف خطوط افقی، خطهای عمودی چشمان شما را به سمت بالا می کشند. با این حال، استفاده بیش از حد از خطوط عمودی در فضا، باعث می شود فرد احساس محدودیت کند.
خطوط داینامیک یا پویا
این خطوط حرکت را نشان می دهند. آنها فعال هستند و چشمهای شما را به “حرکت” در جهت خط یا مشاهده الگو تشویق می کنند. خطوط زیگزاگ، زاویه دار و منحنی در این دسته قرار می گیرند. خطوط زیگزاگ و زاویه دار، احساس انرژی و زندگی به اتاق می بخشند، در حالی که خطوط صاف و منحنی باعث ایجاد احساس نرمی، صافی و تعادل می گردند.
شکل یا فُرم در دکوراسیون داخلی
مجموعه ای از خطوط افقی، عمودی یا پویا اشکال را به وجود می آورند. این شکل ها می تواند زاویه دار یا خمیده باشند.
فُرم، یعنی رسیدنِ خط ها به یکدیگر در حالتی سه بُعدی و افزودن به عمق، درازا و پهنا.
برای تشکیلِ یک فُرمِ مناسب، باید از نسبت ها، بافت، رنگ و مقیاس ها به درستی استفاده کرد. فُرم، عنصرِ بسیار مهم در طراحی دکوراسیون داخلی است و به فضا عُمق می بخشد. اگر از شکل منحنی در فضا استفاده کنید، فضا لطیف تر و زنانه تر می شود.اَشکالِ مربعی و جعبه مانند، فضا را مردانه تر می سازند.
فرم های مختلف در طراحی دکوراسیون داخلی
استفاده از فرم های مشابه، باعث برقراری هارمونی در فضا می شود؛ اما نتیجۀ استفاده از فرم های متعدد، برهم خوردنِ تعادل است.
شکل ها هم مانند رنگ ها، تاثیرات مختص به خودشان را دارند؛ مثلاً دایره، فضا را تلطیف می کند و مثلث، حس ثبات را برقرار می سازد. اگر برای میزها از صندلی های منحنی دار استفاده کنید، تعادل در فضا برقرار می شود؛ به طور کلی، اگر درک مناسبی از فضا و خطوط داشته باشید، می توانید حس خوبی را در مکان به جریان بیندازید.
الگوها در دکوراسیون داخلی
الگو مجموعه ای از خطوط و شکلهاست، در واقع به طرحی تکرارشونده گفته می شود که از خطوط ، شکل ها و رنگ ها تشکیل شده است. الگوها، جذابیت و زیبایی به فضا می بخشند، هارمونی ایجاد می کنند و باعث ایجاد تفاوت میان اتاق ها یا قسمت های مختلف اتاق می شوند. یادتان باشد که الگو، ارتباط مستقیمی با رنگ دارد و باید در نقاط مختلف خانه به کار رود.
بافت در طراحی دکوراسیون داخلی
در واقع بافت، یک نماد دیگر از عناصر مهم در دکوراسیون داخلی است؛ به طور کلی، دو نوع تکسچر یا بافت داریم: تکسچر بصری و تکسچر واقعی. تکسچر یا بافت، نحوۀ بازتاب نور را در فضا تعیین می کند و با تغییر ظاهر و احساس خانه، جوِ خانه را شکل می دهد.
چیزهایی مثل کاغذ دیواری بافت دار، گچ بری، پرده و فرش پشمی، به فضا باف میبخشد. این نماد ها، بر چگونگی بازتابِ نور و صدا در خانه تاثیر می گذارد. به طوریکه بافت های متعدد باعث می شود که فضا جذاب تر و گرم تر به نظر برسد؛ همچنین شادتر جلوه کند.
رنگ در دکوراسیون داخلی
عنصر مهم دیگر در طراحی دکوراسیون داخلی استفاده از رنگها است. رنگ عنصر ارزان قیمت ولی بسیار پرکاربرد است.
رنگهای مختلف احساسات مختلفی را القا میکنند و این وظیفه طراح داخلی است که آنها را بهگونهای دستکاری کند تا احساس مطلوبی را در محیط ایجاد نمایند.
رنگهای گرم مانند قرمز، رنگهای سرد مانند آبی و رنگهای خنثی به تناسب انرژی که به محیط اطراف خود میدهند در مکانهای مختلفی استفاده میشود. رنگها موجب کوچک یا بزرگ دیده شدن محیط میشوند و تأثیرات مستقیم بر روی افراد دارند.
رنگ، سبب برانگیختنِ احساسات و هیجانات می شود و به طور سمبلیک، ابعادِ فرهنگ یا جامعه را نمایان می سازد. رنگ ها، علاوه بر اثرگذاری بر خلق و خوی انسان، باعث می شوند که فضای اتاق، گرم یا سرد باشد، کوچک تر یا بزرگ تر به نظر برسد و دنج یا رسمی باشد.