در این مطلب قصد داریم در مورد رشته طراحی دکوراسیون داخلی صحبت کنیم. از شرایط ورود به این رشته مطالبی برای شما بنویسیم، در مورد بازار کار و درآمد آن در داخل و خارج از ایران صحبت کرده و نکاتی پیرامون این رشته پرطرفدار را ارائه دهیم.
رشته طراحی دکوراسیون داخلی چیست؟ طراحی داخلی بنا بر تعریف علمی، هنر و علم ارتقا درون یک فضا و محیط به حساب میآید که هدف از آن ایجاد یک محیط بر پایه سلامت روحی و زیبایی شناختی سازهای است که در آن افرادی زندگی خواهند کرد. طراح داخلی نیز به کسی گفته می شود که در این مسیر وظایف تحقیق، برنامه ریزی، هماهنگی و مدیریت آن پروژه را بر عهده دارد.
طراحی داخلی در اصطلاح کلی یک حرفه چند منظوره است که توسعه ذهنی، برنامه ریزی، ایجاد و تولید، بازرسی و نظارت عمومی، ارتباط با مالکان و ساخت و ساز را در خود جای داده است.
تاریخچه رشته طراحی دکوراسیون داخلی، که البته به اختصار با عنوان طراحی داخلی نیز از آن یاد می شود به اواخر قرن 18 و اوایل قرن 19 برمیگردد. جایی که پیش از آن هر چه در مورد طراحی و اجرا وجود داشته بر اساس ذوق قریحه درونی و به صورت غریزی انجام میگرفته است.
از آنجایی که طراحی داخلی و رشد آن موجبات توسعه جامعه و رشد معماری را در پی داشته است، اتصال این بخش با اتفاقات انقلاب صنعتی، نمود تحول عظیمی در این رشته را خبر می دهد.
از آنجا که در دنیا تمامی اصطلاحات اختصاصی شدهاند، طراحی داخلی با دکوراتور داخلی تعاریفی جداگانه به شمار میرود. ما در این مقاله به پیدایش تعریف تخصصی رشته طراحی دکوراسیون داخلی و تحصیل آکادمیک و دانشگاهی میپردازیم.
طراح دکوراسیون داخلی چه کسی است؟
طراح دکوراسیون داخلی کسی است که در این شغل مسئولیت های زیادی را بر عهده میگیرد. مثل برنامه ریزی، تحقیق، هماهنگی، مدیریت پروژههایی که در دست دارد، ایجاد و تولید برخی لوازم، طراحی، بازرسی و نظارت بر پروسه و کیفیت انجام کار و همچنین ارتباط با مشتریها و…
دکوراسیون داخلی زیر شاخه کدام رشته است؟
رشته طراحی دکوراسیون داخلی از جمله رشتههای پر طرفدار میان علاقه مندان ورود به دانشگاه های داخلی و خارج از کشور است و این موضوع ارتباطی به داخل و یا خارج ایران نداشته و نشان از محبوبیت آن دارد. طریقه ورود به این رشته از دبیرستان و از شاخه کار و دانش است. ورود به رشته معماری سرآغاز رسیدن به رویای تبدیل شدن به یک طراح دکوراسیون داخلی است.
در کنار این بخش موسسههای آموزش عالی و هم چنین برخی فعالان این عرصه دورههای تخصصی این رشته را به صورت آزاد برگزار میکنند و در انتها احکامی را با عناوین مندرج در آن که تأیید میکند شخص این دوره را گذرانده است به وی اعطا میشود.
رشته طراحی دکوراسیون داخلی برای ورود به دانشگاه
طراحی دکوراسیون داخلی یکی از پرطرفدارترین رشته ها برای ورود به دانشگاه است .
این رشته هم در داخل و هم در خارج از ایران دارای طرفداران بسیاری ست.
چگونه وارد رشته دکوراسیون داخلی شویم؟
برای ورود به این رشته پرطرفدار می توانید هم از طریق دبیرستان رشته ریاضی فیزیک و هم از طریق رشته هنر و همچنین از طریق آموزشگاه های معتبری که این رشته را آموزش میدهند اقدام نمایید.
رشته طراحی دکوراسیون داخلی چند واحد دارد؟
114 واحد دروس اختصاصی ،21 واحد دروس عمومی و 14 واحد اصلی به همراه پایان نامه را باید گذراند تا مدرک آکادمیک این رشته را دریافت کرد.
این رشته فقط در دانشگاههای خاصی ارائه می شود که در دفترچه انتخاب رشته ذکر شده است.
فارغ التحصیل رشته طراحی دکوراسیون چه تواناییهایی خواهد داشت؟
بعد از گذراندن این دروس و فارغالتحصیل شدن، تواناییهای فردی یک طراح دکوراسیون داخلی شامل مواردی هم چون ورود به حیطه کسب اطلاع از مخاطبان و مشتریان به منظور بالا بردن ضریب دقت پروژه، طراحی و
شکل دهی طرح اولیه مطابق با خواست و نظر مشتریان، که موارد زیادی را در این بخش باید مورد بررسی قرار دهند از جمله زمان٬ هزینه و نوع اجرا؛ همراهی و مشاوره به مشتریان در تمامی بخش های تعیین شده در
پیش نویس طرح اولیه که این موارد شامل طراحی فضای درون منزل یا محیط تعیین شده است.
طراحی و ساخت نمونههای اولیه دیجیتالی و تصویری و یا ساخت ماکت طرح نهایی به منظور دریافت تأیید و نظر مشتریان، ارائه مشخصات اجرایی پروژه با توجه به شرایط شکل گرفته و تعیین زمان، هزینه و نحوه اجرا کار تا پایان.
سفارش و نظارت بر تهیه ملزومات اجرای کار با توجه به تشریفات و توضیحات قید شده در تفاهم همکاری با مشتری، نظارت بر اجرای تمامی مراحل و اجراییات طرح، تکمیل و تحویل نهایی پروژه با توجه به موارد از قبل تعیین شده و در نهایت نیز دریافت اطمینان از رضایتمندی مشتری.
با تحصیل در رشته طراحی دکوراسیون داخلی چه مهارتهایی کسب میکنیم؟
آشنایی با روحیات مشتریان و افزایش دقت کار، طراحی مطابق با نظر مخاطب (مشتری) که شامل زمان، هزینه، نحوه اجرا و همچنین مشاوره در تمامی بخشها میشود.
این موارد شامل طراحی فضای داخل خانه یا محیط تعیین شده است، طراحی و ساخت نمونههای اولیه بصورت ویدئو و عکس و یا ساخت نمونه طرح نهایی برای جلب رضایت مشتری، ارائه مشخصات اجرایی پروژه با توجه به شرایط شکل گرفته و تعیین زمان، هزینه و نحوه اجرای کار تا پایان، سفارش و نظارت بر تهیه لوازم اجرای کار با توجه به تشریفات و توضیحات قید شده در تفاهم همکاری با مشتری، نظارت بر اجرای تمامی مراحل طرح، تکمیل و تحویل نهایی پروژه با توجه به موارد تعیین شده و در نهایت جلب رضایت و اطمینان مشتری است.
آینده شغلی طراحی دکوراسیون داخلی در ایران به چه صورت است؟
آینده شغلی این رشته با رشد جمعیت نیازهای جمعیتی نیز به تبعیت از آن افزایش میباید، اما در همین بخش درخواستهای شغلی نیز رشد خواهند کرد در نتیجه رقابت برای کسب مسند دشوارتر خواهد شد. اما از آنجایی که این رشته یعنی رشته طراحی دکوراسیون داخلی امکان خود اشتغالی را دارا است دغدغههای اولیهای برای شما باقی نمیکذارد. به این صورت که با افتتاح دفتر شخصی خود و تبلیغات برای مشتریان هدف میتوانید کسب و کار مستقلی برای خود به راه بیاندازید.
برای مثال تا چند سال گذشته خبری از نمونههای رایانهای برای نمایش پروژه به مشتریان نبود و بیشتر طرحها بر روی کاغذ بوده یا به شکل ماکتی نمایش داده میشد. اما امروزه به کمک نرم افزارهای دو بعدی و سه بعدی این امکان برای مشتری مهیا شده است تا پروژه نهایی شده را به صورت کاملاً واقعی و عینی مشاهده کرده و خیالش از بابت نتیجه کار راحت باشد.
درآمد رشته طراحی دکوراسیون داخلی
درآمد رشته طراحی دکوراسیون داخلی همانند سایر رشته های آکادمیک، کاملا وابسته به خود شخص است.
برای مثال هرچقدر که شما سابقه کار بالاتر، مهارت ارتباط با مشتری بهتر و مهارتهای شغلی بیشتری داشته باشید، درآمد شما افزایش خواهد یافت و مشتریان بیشتری هم خواهید داشت. از دیگر مزایای این رشته خود اشتغالی است.
به این صورت که فرد خودش میتواند یک دفتر کار با چند کارمند افتتاح کرده و با تبلیغات صحیح، مشتری خود را جذب نماید و اگر هم سرمایه اولیهای ندارد میتواند به صورت فریلنسر پروژه بگیرد و انجام دهد.
بازار کار رشته طراحی دکوراسیون داخلی در ایران و کشورهای خارجی چگونه است؟
رشته طراحی دکوراسیون داخلی با طرحهای تجاری به خوبی ارتباط برقرار میکند. گستردگی این بخش که شامل موارد زیر است، باعث رونق اقتصادی و اجتماعی نیز خواهد شد:
در بخش خرده فروشی، فارغ التحصیلان رشته طراحی دکوراسیون داخلی به دنبال آماده سازی و بهسازی جلوههای بصری فروشگاهها و مراکز خرید رفته و کسب و کارهای تجاری مرتبط با مشتریان را در دست میگیرند.
در بخش طراحی دکوراسیون اختصاصی، دفاتر و دکوراسیون محیطهای اداری همانند بانکها و مراکز اداری را ساماندهی میکنند. طراحی و اجرای دکوراسیون فضاهای خاص مانند شرکتهای برندینگ از جمله فعالیت های اصلی در رابطه با طرحهای تجاری برای آنها محسوب میشود. در حوزه درمانی و بهداشت، طراحی و اجرای اماکنی هم چون بیمارستانها و مراکز بهداشتی، دندانپزشکی ها، کلینیک ها، درمانگاهها، اماکن روان پزشکی، آزمایشگاه ها و مراکز تخصصی مرتبط با علوم پزشکی را بر عهده میگیرند.
در حوزه تفریحات و سرگرمی، هتلها، استراحتگاهها، کشتی های تفریحی، سالن های ازدواج، کافه ها، صحنه آرایی سینمایی و تئاترها، سالنهای برگزاری موسیقی و کنسرتها، سالنهای ورزشی، رستورانها باشگاهها و اماکن مقدس را در دست طراحی و اجرا میگیرند.
نمایشگاهها و موزهها، گالریهای خصوصی، سالن های مخصوص و آتلیه ها از جمله کارکردهای تجاری طراحان داخلی به شمار می رود. خود اشتغالی و ایجاد مشاغل دیگر از جمله توانایی ها و امکاناتی است که یک تحصیل کرده رشته طراحی دکوراسیون داخلی میتواند از آن بهره مند شده و خود را وارد بازار کار کند.
تمامی این مزایا و امتیازات را که در مقابل معضلات و مشکلات مطرح شده قرار میدهیم متوجه خواهیم شد که این بخش غلبه بیشتری بر بیکاری داشته و اعتماد به نفس و توانایی های شخصی افراد است که آنها را در پله های موفقیت یا عدم موفقیت به پیش می برد.
یکی دیگر از فرصتهای شغلی برای رشته طراحی دکوراسیون داخلی در ایران رونق کسب و کارهای آنلاین است. با رشد و پیشرفت تکنولوژی و افزایش ضریب نفوذ اینترنت در بین مردم فرصت کسب و کارهای اینترنتی برای همه مشاغل مهیا شده است که رشته طراحی دکوراسیون داخلی نیز از این موضوع مستثنی نیست.
ارائه خدمات مشاورهای آنلاین، طراحی و فروش طرحهای آماده ، ارتباط آنلاین و زنده با مشتریان و کسب اطلاعات بدون نیاز به حضور در محل، و بسیاری از این دست کارها باعث میشود تا شغلی ایده آل از هر نظر برای شما آماده شده باشد.
خلاصه
برای دکوراسیون داخلی، به طور معمول رشته های طراحی داخلی (Interior Design) و معماری داخلی (Interior Architecture) در دانشگاه ها تدریس می شوند. این دو رشته مرتبط با طراحی و چیدمان فضاهای داخلی ساختمان هستند.
در رشته طراحی داخلی، بیشتر بر روی جزئیات دکوراسیون داخلی مانند رنگ، نورپردازی، مبلمان، پوشش دیوارها و کف، طراحی داخلی فضاهای زندگی و کار، طراحی آشپزخانه و حمام و … تمرکز می شود.
در رشته معماری داخلی، علاوه بر موارد فوق، بر روی اجزای معماری مانند پلان و برش ساختمان، نقشه کشی و نمای ساختمان، سیستم های روشنایی و تهویه مطبوع، طراحی نمای ساختمان و سازه داخلی آن تمرکز می شود.
در هر صورت، برای موفقیت در این حوزه، نیاز به ایده های خلاقانه، یادگیری مهارت های فنی و آگاهی از متدهای روز دکوراسیون داخلی دارید.